Kawa z mlekiem cynamonowym i masłem orzechowym

Standardowy

ka2

Moja idealna kawa to taka z pianką i lekko słodkim posmakiem, najlepiej zbożowa ;)
Dzisiaj przedstawiam Wam kawę w nieco urozmaiconym wydaniu niż zwykła z mlekiem.
Do mleka dodałam cynamon i masło orzechowe, dzięki czemu kawa zyskała głębszy smak i z pewnością zastąpi popołudniowe ciastko ;)
Moja jest w wersji na ciepło ale z lodami, w wersji mrożonej również wyjdzie smaczna i orzeźwiająca.

SMACZNEGO!

Składniki:
- 3 łyżeczki ulubionej kawy
- odrobina syropu z agawy lub innego słodzika
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka masła orzechowego
- 1/3 szklanki mleka (do spienienia)
- kilka posiekanych pistacji

1) 3 łyżeczki kawy zaparzamy w połowie szklanki gorącej wody, dodajemy syrop z agawy, mieszamy.
2) Pół szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, cynamon i masło orzechowe. Czekamy aż składniki się połączą, a następnie dodajemy do zaparzonej kawy.
3) 1/3 szkl. mleka podgrzewamy i spieniamy na puszystą piankę. Można to zrobić przy pomocy spieniacza do mleka lub energicznie ubijając miotełką.
4) Mleczną pianę wykładamy na wierzch kawy i dekorujemy posiekanymi pistacjami.

ka1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>