Klasyczna zupa buraczkowa -wersja expresowa

Standardowy

2z

Klasyk wśród polskich zup ;)
Jedni powiedzą buraczkowa, inni barszczyk czerwony ale smakuje pysznie niezależnie od nazwy.
Ta zupa buraczkowa jest wyrazista i lekka zarazem.
Polecam przygotować z młodych buraczków.
SMACZNEGO!

Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego (dla bardzo zabieganych 2 l wody i 2 kostki warzywne)
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 3-4 buraki
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- śmietana 18%
- koperek

1) Bulion zagotować.
2) Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w równą kostkę, marchewkę w półplasterki, a buraki zetrzeć na tarce.
3) Do bulionu dodać ziemniaki i marchewkę. Gdy będą na pół miękkie dodać buraki.
4) Przyprawić octem, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem.
5) Gotować do miękkości warzyw.
6) Podawać z łyżką śmietany i koperkiem.

1z

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>