Gofry – przepis na najlepsze ciasto

Standardowy

2

 

Gofry kojarzą mi się z kilkoma rzeczami.
Po pierwsze ze słodkim, niedzielnym, poobiednim deserem ;-)
Po drugie z wakacjami – ciepły gofr z owocami i bitą śmietaną to wręcz punkt obowiązkowy nad polskim morzem ;-) A po trzecie z domem rodzinnym. Pamiętam jak w dzieciństwie często rodzice smażyli gofry, a ja razem z siostrą dobierałam dodatki: dżem, cukier puder, domowa bita śmietana czy różnego rodzaju kolorowe i słodkie posypki ;-)
Także dzisiaj powrót do dzieciństwa i przepis na najlepsze ciasto na gofry pod słońcem!
Gofry te wychodzą puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz.

SMACZNEGO!

Składniki (na ok. 12 gofrów):

- 1,5 szklanki mąki ( u mnie mieszanka zwykłej pszennej i pełnoziarnistej)
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g (5 łyżek) masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

1) Masło rozpuścić w rondelku.
2) Żółtka jajek oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
3) Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać. Dolać mleko, rozpuszczone masło i żółtka jaj – zmiksować wszystko na gładką masę.
4) Dodać ubite białka i wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
5) Smażyć standardowo – na gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, aż gofry uzyskają złoty kolor.

1

5

3

4

2 przemyślenia na temat “Gofry – przepis na najlepsze ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>